Robotik Kodlama Eğitimi Nedir? Ne İşe Yarar?

  1. yüzyıl becerileri, matematik ve sanatı da kapsayan geniş bir yetkinlik yelpazesi sunar. Bu beceriler, çocuklar için temel bilgi ve yetkinlikleri de içerir. Örneğin, dünyada ve ülkemizde STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) uygulamaları yaygınlaşarak, çocukların bu alanlarda başlangıç kazanımları elde etmeleri hedeflenir. STEM’in bir parçası olan robotik kodlama ise eğitim yoluyla çocuklara ve öğrencilere ulaşır. Robotik Kodlama Eğitimi Nedir ve Neden Özellikle Çocuklar İçin Önemlidir?

Eğitimde Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama, robotların işleyişine uygun şekilde programlama yapmayı kapsar. Bildiğimiz kod yazımı gibi, robotik kodlamada da 1 ve 0’lara göre kodlar yazılır ve bu kodlar, makineye aktarılarak robotun çalışması sağlanır. Robotik kodlama eğitimi, okul öncesinden üniversiteye kadar çocuklara ve öğrencilere çeşitli kazanımlar sunar.

Robotik kodlamanın önemi, sunduğu kazanımlardan gelir. Okul öncesi robotik kodlama, çocukların sorgulama, analiz etme, görsel düşünme, problem çözme ve algoritmik düşünme becerilerini geliştirir. Robotik sistemler aracılığıyla robotların çalışma mekanizmalarını öğrenen çocuklar, hızla büyüyen endüstri sektörüne de hazırlanmış olurlar. Robotik kodlama eğitiminin bir diğer önemli kazanımı, çocukların ufkunu genişletmesidir. Geleneksel eğitim müfredatının sınırlarından çıkan çocuklar, farklı alanları ve gerekli yetkinlikleri tanıyarak kendilerini çağın gelişmelerine hazırlarlar.

Robotik kodlama eğitimi, iki şekilde verilir. İlk olarak, çeşitli eğitim merkezleri aracılığıyla temel ve ileri seviye robotik kodlama öğretilir. İkinci olarak, bu bilgiler, eğitim kurumlarında robotik kodlamanın nasıl öğrenileceği üzerine odaklanılır.

Robotik kodlama, 21. yüzyıl becerilerinden olan bilgi ve iletişim teknolojilerine aşinalık, üretkenlik, yaratıcılık, girişimcilik ve sorgulayıcı bakış açısına dair değerli bilgiler içerir. Bu bilgiler, okul öncesi, ilköğretim ve lise düzeyindeki çocukların geniş bir bakış açısına sahip olmalarını ve potansiyellerini keşfetmelerini destekler.

Sonuç olarak, robotik kodlama öğrenmek, hem bilgisayar aracılığıyla kodlamayı hem de robotların nasıl çalıştığını öğrenmeyi kapsar. STEM becerileri ile birlikte robotik kodlamayı kavrayan çocuklar, yeni nesil ihtiyaç ve talepleri erken yaşlarda öğrenirler. Ayrıca, bilişim ve teknoloji ile tanışan çocuklar, bu alandaki mesleklerde kariyer yapmayı hedefleyebilirler.

Robotik Kodlama Eğitimi Ne Zaman Alınmalı?

Robotik kodlama eğitiminin ne zaman alınması gerektiği de merak edilen bir konudur. Robotik kodlama öğrenme yaşı, 5’e kadar düşmektedir. Ancak, kod yazımı ve bilgilerin anlama-yazma eylemine dökülmesi için okuma ve yazma bilgisi gereklidir. Başka bir deyişle, okul öncesi dönemde çocukların okuma-yazma becerilerini kazanması, robotik kodlamayı öğrenmelerini daha kolay hale getirir. Robotik kodlamayı öğrenmenin ideal yaş aralığı ise 6-10 yaşlarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar, yeni ve kapsamlı bilgileri öğrenmeye açıktır ve meraklarını bir şeye yönlendirmek için çaba sarf etmeye hazırdırlar.

Robotik kodlama ve genel olarak STEM, sadece küçük yaş grubundaki çocuklara yönelik değildir. Günümüzde, ileri düzey robotik kodlama ve STEM uygulamaları, lise ve üniversite müfredatında da yer almaktadır. Bu nedenle, robotik kodlama eğitimi çocuklara ve gençlere önemli kazanımlar sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunur ve onların teknolojik ilerlemelere uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Robotik Kodlama Eğitimi Nasıl Alınır?

Okullarda robotik kodlamayı uygulamak isteyen branş öğretmenlerinin, robotik kodlama eğitimi alması şarttır. Robotik kodlama eğitici eğitimi, okullarda ve özel kurs merkezlerinde robotik kodlama öğreten eğitmenler yetiştirmeyi amaçlar. Bu alanda ders verebilecek yetkinlikte olanlar, fen bilimleri, bilişim teknolojileri ve teknoloji tasarım branşlarında eğitim almış kişilerdir.

Robotik kodlama eğitimi, geleceğin becerilerini kazandırarak çocukların ve gençlerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olur. STEM becerileriyle desteklenen bu eğitim, çocukların çağın gereksinimlerine hazırlıklı olmasını sağlar

Robotik Kodlama Eğitmenlik Kursuna Kimler Katılabilir?

 

  • Öğretmenler
  • Yeni mezun öğretmenler
  • Eğitim sektöründe çalışmak isteyenler
  • Robotik kodlama eğitmenliği yapmak isteyenler
  • Robotik kodlama dersi vermek isteyen öğretmenler
  • Çocuklarına daha fazla yardımcı olmak isteyen ebeveynler
  • Çocuklarla keyifli oyunlar oynamak isteyen herkes katılabilir
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi veya özel okullarda görev alan öğretmenler
  • Robotik kodlama eğitmenlik kursu, robotik ve kodlama alanında kendilerini geliştirebilirler.

 

Robotik ve Kodlama Eğitimi ile nerelerde çalışabilirim?

Robotik Kodlama Sertifika Programına katılarak etüt merkezlerinde, satranç merkezlerinde, zekâ-oyunlarına ek olarak eğitim kodlama ve robotik üzerine çalışabilmek için,
Robotik Kodlama Sertifika Programına katılarak, Meb’de kurs ve egzersiz açabilirsiniz.
Robotik Kodlama Sertifika Programına katılarak, Halk eğitimlerde kurs açabilirsiniz
Robotik Kodlama Sertifika Programına katılarak, Özel okullarda eğitmenlik yapabilirsiniz
Ebeveynler Robotik Kodlama Sertifika Programına, katılarak çocuklarınızla robotik etkinlikler yaparak kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
Robotik Kodlama Sertifika Programı ile hobi arayışı içerisindeyseniz, renkli bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz.